İLAÇ YAZIM KURALLARI HAKKINDA

T.C.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

9.BÖLGE

ESKİŞEHİR (BİLECİK) ECZACI ODASI

Hoşnudiye Mah.Vural Sok:No11/ A Kat:2 ESKİŞEHİR

Tel:0222 2313564-221 2686 FAX:2340656

Web adresi:www.eeo.org.tr

Mail : 9.bolgeecz@ttnet.net.tr

30/01/2006

İLAÇ YAZIM KURALLARI HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR!

26/01/2006 tarihinde, Sağlık Müdürlüğü İlaç ve Eczacık Şube Müdürü ve SSK , Bağ-Kur İl Müdürlükleri Reçete Kontrol Birimi Sorumlu Eczacıları ile Odamızda, 20/12/2005 tarihinde yürürlüğe giren 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı değişiklikleri hakkında değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Bütçe Uygulama Talimatı’ndaki değişikliklerle ilgili olarak, kurum ödeme birimleri ve eczacılarımız arasında yorum ve uygulama farklılıklarının en aza indirilmesi amacıyla yapılan değerlendirme toplantısı sonucu, eczacılarımızın kurum reçetelerini karşılarken maddi kayba uğramamaları için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Hekimlerin reçete ve rapor düzenlerken dikkat etmeleri gereken hususlar ise İl Sağlık Müdürlüğü’nce hekimlere duyurulacaktır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.2. Yatarak Tedavilerde Reçetelerin düzenlenmesi;

Yatan hasta reçetelerine muhakkak

“Eczanemizde yoktur, yatan hasta” kaşesi basılarak, başhekimlik tarafından onaylanacaktır.

12.Reçete Yazımı ve İlaç Kullanım İlkeleri:

Asistanlar, uzman hekimlerin yazması gereken ilaçları yazabilir. (İhtisas yaptıkları A.B.D.ile ilgili branş hekimi kaydı olan ilaçlar dahil)

Ancak, Emekli Sandığı asistan hekimlerin uzman hekim yazması gereken ilaçları yazmasını kabul etmemekte, ayrıca uzman hekim onayı istemektedir.

12.1 Reçetelere yazılabilecek İlaç Miktarı:

-Aynı firmaya ait ilacın provizyon sisteminde küçük ambalajlı formu görünmüyorsa, reçeteye büyük ambalaj yazıldığı taktirde ödenmektedir.

-Antibiyotiklerin on gün süreyle kullanımı gerekiyorsa, kutu adetinin yanına hekim tarafından teşhisin ve “on günlük” ,ifadesinin mutlaka yazı ile tekrar yazılması gerekmektedir.

( 10 gün kabul edilmiyor, yazıyla “on günlük” yazılması gerekmektedir.

12.2.c) Radyoopak ilaçlarda “eczanemizde yoktur” kaşesi aranmıyor.

12.4 Ayakta Tedavide Kullanımı Sağlık Kurulu Raporuna bağlı İlaçlar (Ek 2/C liste):

Bu grup ilaçlara ait sağlık kurulu raporlarında; hastanın adı, teşhis (kısaltma yapılmadan), etken madde adı ve dozu, uygulama planı ve süresi ile hastayı tedavi eden birimin ve uzman hekimin adı mutlaka yer almalıdır.

Rapor süresi, her hal ve takdirde iki yılı geçemez.

Örn.Osteoporoz ilaçları, psikiyatri ilaçları vb.rapor süresinin 1 yıl olması gibi özel koşulu olanlarda bu süre dikkate alınacaktır.

12.7.Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç Kullanımına İlişkin Düzenlemeler:

12.7.2.Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkeleri:

b) Demansta atipik antipsikotik İlaçlar psikiyatri, nöroloji veya geriatri uzman hekimi veya bu hekimlerin birinin bulunduğu resmi sağlık kurulu raporuna dayanılarak diğer hekimlerce yazılabilmektedir. Ancak Olanzapin (Zyprexa) ve Ketiapin (Serequel) demansta endikasyonu olmadığı için ödenmiyor.

12.7.14 Kanser İlaçları Verilme İlkeleri:

Kanser teşhisinde psikiyatri ilaçları provizyon sisteminde muafiyet kapsamında olmasına rağmen ilgili uzman gerektiği için talimatta çelişki olduğundan karşılanmasında dikkat edilmesi.

c) Hastanın daha önce uygulanan kemoterapileri ile ilgili raporlar varsa yeni rapor ekine ilave edilmesi, eski raporları yoksa muhakkak eski aldığı kemoterapilerin yeni raporda belirtilmesi gerekmektedir.

12.7.15 Klopidogrel Kullanım İlkeleri:

Stent uygulanan hastalarda, ilaç kaplı stent uygulanmış ise raporda belirtilmesi kaydıyla 6 ayı geçmeyecek şekilde bir defaya mahsus olmak üzere rapor düzenlenerek karşılanabilir.

12.7.17. Osteoporoz İlaçları Kullanım ilkeleri:

Düzenlenecek raporlara rapor tarihi ile uyumlu T değerlerini gösterir belge eklenmeli ve T değerleri mutlaka rapora işlenmelidir.

12.7.18 Orlistat ve Sibutramin Etken Maddesi İçeren İlaçların Kullanım İlkeleri:

Orlistat ve Sibutramin aynı anda rapora yazılamayacaktır.

Tedavi ilk üç ay birer aylık ilaç verilerek ayda bir kontrolü yapılmak suretiyle uygulanacak. Bu süre sonunda hasta vücut ağırlığının %5 ‘ini kaybetmezse tedavi kesilmelidir.

12.7.19 Triptanların Kullanım İlkeleri:

Bu grup ilaçlar ayda en fazla 6 doz karşılanabilir.Provizyon sistemi takip etmediği için dikkatli karşılanması.

12.7.28 Viskosuplemantasyon Ürünleri Kullanım İlkeleri:

Her bir eklem için yılda bir kürden (1 kür tedavi birer hafta arayla 3 doz uygulamayı kapsar) fazla uygulanamaz.

Ek-2 Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi:

12.Göz Hastalıkları

12.3.4 Kuru Göz Sendromunda Shimer testi 5mm ve altında olacak.

Ek-2/A

13-Diğerleri bölümünde yer alan 142-187 arası ilaçlar talimatta yer alan özel koşullar dahilinde ilgili branj hekim raporu olduğunda diğer hekimlerce de reçete edilebilebilecektir.

147-Kolestrol ve lipid İlaçlarında Kurumlar arasında yorum ve uygulama farkı olmakla birlikte; Yeni düzenlenecek raporlarda “kolestrol düzeyi belirlenmiştir, diyet ve spor kuralına uyulmaktadır.” İbaresi yer almalıdır, raporu olmayan veya eski raporu olan hastalarda ise reçetede bu ibare yer alacaktır.

AÇIKLAMALAR

9.Üst Solunum Yolu Enfeksiyeonlarında, tonsilit ve faranjit’te penisilin, penisilin türevleri, eritromisin ve 1.kuşak sefalasporinler haricinde antibiyotikler ödenmiyor.

Penisilinlerin kombine preperatları (Agumentin, Amoklavin, Duocid, Alfosid, sulcid, vb.) ödenmiyor.